Spijkspoor logo seinpaal

Het imiteren van zeewater / rivieren etc.

Tijdens de vele tentoonstellingen, waarbij wij onze voormalige tentoonstellingsbaan genaamd “Kustbaan” aan het geïnteresseerde publiek mochten tonen, werd mij bij herhaling verzocht uit te leggen hoe wij het water op deze baan zo natuurgetrouw hebben kunnen nabootsen.

Welnu, het proces is eenvoudig maar vraagt wel veel tijd en geduld. Allereerst dient men te zorgen voor een droge vlakke ondergrond waarop men met behulp van witte houtlijm, die goed dik moet worden aangebracht, een laag Rauhfaser behang lijmt. Het Rauhfaser behang dient omgekeerd te worden opgeplakt, zodat de houtstructuur niet zichtbaar is. Bovendien is het papier aan de achterkant van het behang dikker en kan dus borg staan voor een goede basis van de verdere behandeling.

Als het behang strak is opgedroogd brengt men eerst een grondlaag van acryl latex verf aan. Hiervoor kan men de gewone muurverf gebruiken. Er is altijd wel een restant van deze verf in huis aanwezig. Als deze verf goed is opgedroogd gaat men aan de slag met het lijmpistool. Men brengt telkenmale dunne en wat dikkere rolletjes aan. Hierbij moet men enige fantasie gebruiken. Belangrijk is dat alle rolletjes dezelfde richting op gaan. Men kan daartoe op de witte ondergrond hulplijnen aanbrengen zodat men de richting niet verliest. Ook dient men zoveel mogelijk lijmdraden te vermijden en mochten deze dan toch nog ontstaan dan kan men ze, wanneer de lijm goed is uitgehard, weg wrijven.

Als men tevreden is over het werk dan brengt men een donker grijze of grauwe laag latexverf aan. Hiervoor kan men dezelfde latexverf gebruiken die werd aangebracht voor de oefening met de lijmpistool. Men moet dan wel wat zwarte kleurstof toevoegen aan de verf.

Als de verf is opgedroogd dan ziet men waarschijnlijk nog witte vlekjes, de z.g.n. heilige dagen, dus nu brengt men nog een laag donker grijze of grauwe verf aan en begint dan in de nog natte verf kleurtjes aan te brengen. Al naar gelang de diepte van het water werkt men met de kleuren: geel, oker, bruin ,rood, groen, blauw, ultramarijn etc. Ook hier dient men veel fantasie te gebruiken, doch er is één vuistregel: hoe dieper de zee ,des te donkerder is het water. Als de kleuren zijn aangebracht en opgedroogd dan accentueert men de toppen van de golven met witte kappen. Dit doet men met een droge witte kwast waar nagenoeg geen verf meer aan zit. Het z.g.n. DRY BRUSHEN.

Als laatste brengt men 4 tot 5 lagen blanke jachtlak aan. Hierdoor creëert men diepte. Door de gelige kleur van de jachtlak ontstaat er een groenachtige waas over het water, hetgeen een leuk effect geeft wanneer er licht op schijnt.

Ik hoop dat deze uitleg duidelijk is en wens u veel succes met het imiteren van zeewater.

Wim Bakelaar


Waterplank

Naar boven